Wanneer is een asperge vers?

Je gaat er misschien van uit dat alle verkooppunten (dag)verse asperges aanbieden maar helaas is dat niet altijd het geval. Hoe weet je nou of de asperges vers zijn?

  • Als de stengels glanzen
  • Als de stengels (zachtjes) tegen elkaar wrijven, hoor je een piepend geluid
  • Het snijvlak aan de onderzijde van de stengel mag niet ingedroogd zijn. Een handige tip is even met je nagel op het vlak te drukken.

Asperges bereiden, hoe doe je dat?

Benodigheden:

  • 500 g verse asperges per persoon
  • snufje zout

Witte asperge bereiden
Was de asperges zorgvuldig. Snijd voor het schillen ongeveer 1,5 cm van de onderzijde af en leg de asperges dan 30 minuten in koud water. Hierdoor kunnen ze zich weer vol zuigen met water en zijn ze beter te schillen. Leg de asperges plat op een werkblad en schil de stengels met een dunschiller of een speciale aspergeschiller. Schil royaal en twee keer geheel rond zodat er geen vezelige stukjes schil achterblijven. Leg de asperges in ruim koud water, voeg er een snufje zout aan toe en breng het water aan de kook. Laat de asperges 5 minuten zachtjes door koken. Neem daarna de asperges van het vuur en laat ze 15 minuten met gesloten deksel doorgaren. Haal ze met een schuimspaan of twee vorken voorzichtig uit het kookvocht en laat goed uitlekken.