- Verhit voor de roux (om de soep te binden) 40 g olie of boter langzaam in de pan. Voeg de bloem toe en bak 1 min. mee zonder te kleuren. Blijf roeren tot de roux rul en glanzend is aan de bovenkant.
- Haal de pan van het vuur en laat de roux afkoelen. Roer af en toe, de bodem kan namelijk nog heet zijn!
- Was de prei. Blancheer de prei in een aparte pan en laat deze uitlekken.
- Vehit in een koekenpan de resterende 15 g olie of boter. Bak de prei 1-2 min., tot de prei mooi glanst.
- Giet in een aparte pan de warme bouillon bij de afgekoelde roux en roer goed. Laat tijdens het roeren de gebonden soep ongeveer 5 minuten doorkoken.
- Voeg de geblancheerde prei toe aan de bouillon. Schenk ook de kookroom erbij en breng de soep op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Tip: Bestrooi de soep met 1 el fijngehakte bieslook.