- Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Snijd en dun plakje van de onderkant van de asperges; schil ze niet. Strooi de sjalot in de ovenschaal. Leg er de asperges op.
- Schenk de wijn erbij en verdeel de kruidenboter over de asperges. Bestrooi met peper naar smaak. Dek de ovenschaal goed af met aluminiumfolie, zodat geen stoom kan ontsnappen.
- Schuif de ovenschaal in de voorverwarmde oven en stoom de asperges in 15-20 min.* beetgaar. Rooster intussen in een droge koekenpan de pijnboompitten goudbruin en strooi ze op een bord.
- Snijd de asperges in stukken. Strooi de rucola op 2 borden. Verdeel de asperges, de rode ui, de olijven en de tonijn over de rucola.
- Klop een dressing van de basamicoazijn en de olijfolie. Besprenkel de salades met de balsamicodressing en bestrooi met de pijnboompitten en peper naar smaak.
*De exacte oventijd is afhankelijk van de dikte van de asperges.
Tip: Lekker met zuurdesembrood of ciabatta.