- Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Snijd en dun plakje van de onderkant van de asperges; schil ze niet. Strooi de sjalot in de ovenschaal. Leg er de asperges op.
- Schenk de wijn erbij en besprenkel de asperges met 2 el olijfolie. Bestrooi met peper naar smaak. Dek de ovenschaal goed af met aluminiumfolie, zodat geen stoom kan ontsnappen.
- Schuif de ovenschaal in de voorverwarmde oven en stoom de asperges in 15-20 min.* beetgaar. Kook intussen de penne volgens de aanwijzingen beetgaar.
- Verhit in een koekenpan de laatste el olijfolie. Fruit de knoflook 1 min. Voeg de spekreepjes toe en bak ze in 4-5 min. knapperig uit.
- Snijd de asperges in 3 stukken. Schep de penne met stukjes asperge, de rucola en het stoomvocht door de spekjes. Verdeel de pasta over 2 borden en serveer met geraspte Parmezaanse kaas.
*De exacte oventijd is afhankelijk van de dikte van de asperges.
Tip: Ook lekker met gehaktballetjes of gegrilde kipfilet.
Vega tip: Liever zonder vlees? Vervang de spekreepjes door 1 blikje kikkererwten (150 g) en breng de pasta pittig op smaak met gedroogde chilivlokken.